Benátky v jednom dni

By ledna 02, 2019 , ,


„Kam jedete, dámy?“ zeptal se nás průvodčí na nádraží v Ústí.
„Do Prahy…,“ odpověděly jsme.
„Tak to tu jste špatně,“ oznámil nám arogantně milý gentleman…. Upps.

Taky se vám občas stávají podobné „vtipně-trapné“ momenty? Pokud ano, věřte, nejste v tom sami :)

Nicméně, my vám dnes přinášíme nejen trapný začátek tohoto výletu, ale celý náš den, který jsme strávily ve vánočních Benátkách – takže se pohodlně usaďte, a pojďte se společně s námi podívat do tohoto oslnivého města plného lodí a módy :)

Na začátek zřejmě nutno dodat, že jsme nejely úplně tak na vlastní pěst – celý výlet jsme si koupily přes portál Slevomat, který tento zážitek nabízel za necelých 1300,-Kč. V ceně byla zahrnuta cesta autobusem a služby průvodce. Na místě ještě bylo nutné zaplatit částku 26€ za loď a za vstup do Benátské laguny. Odjezd byl koncipován samozřejmě z Prahy, ale jelikož pocházíme až ze Severu Čech, čekala nás ještě cesta do tohoto krásného města…

Odjezd z Prahy byl naplánován na osmou večer, a abychom vše v pořádku stihly i s nějakou časovou rezervou, vyjížděly jsme z domova poměrně brzy – nyní si říkáme díky Bohu, ten trapný moment na nádraží by nám dokázal řádně zavařit.

Cesta autobusem byla dlouhá! Ba se dokonce dá říci, že byla příšerná a úmorná, ale… všechno jsme zvládly bez větších problémů, a ač se to zdá příšerné, proseděly jsme v autobuse celkem 22 hodin! Au naše dlouhé nohy.

První zastávka: PUŇŤA SABINA… teda pardon - Punta Sabbioni

Pokud pojedete do Benátek poprvé, nelekejte se. Autobus, či auto vás vysadí na centrálním parkovišti na poloostrově Punta Sabbioni – a na vás čeká cesta lodí do vašich vysněných Benátek (zde jsem si zahrála na pravou blondýnu, když jsem byla v Benátkách poprvé – naivně jsem totiž očekávala, že nás autobus vysadí přímo v Benátkách – haha, ano, blondýna se pozná). Přístav je pěkný. Pokud zde budete mít chvilku času, doporučujeme jít se projít od přístaviště vpravo. Dojdete k malé písečné pláži, kde si můžete ulovit krásnou mušli na památku – ale pozor, jen ráno. Jakmile tu budete odpoledne, pláž bude již díky přílivu zatopena.

VENEZIA – VENICE - BENÁTKY

Cesta lodí na ostrov trvá přibližně půl hodinky. Loď zakotví vždy na stejném místě – na samém začátku Benátek, odkud bude začínat vaše poznávací cesta skrz Benátky.

Nyní přichází na řadu dvě možnosti – chodit po památkách s průvodcem, nebo na vlastní pěst. Při první návštěvě jsme se spoléhaly na průvodce, kterého jsme následovaly na každém kroku – nicméně, tento krok nám nepřinesl žádná velká očekávání. Paní průvodkyně, která kdysi vedla naši skupinu, byla staršího věku a velmi špatně a potichu mluvila, takže z historie jsme toho stejně moc neměly.  Takže podruhé jsme se rozhodly jít si po vlastní ose. Ale říkáte si, jak budete vědět, kam jít? No, ono je to v Benátkách poměrně hodně jednoduché – hlavní turistická třída, která vede přes náměstí svatého Marka, až na rybí trh, se totiž pozná velmi jednoduše – je zde nejvíce turistů. Takže pokud se vydáte po vlastních, jděte s největším davem lidí a vždy dojdete na rybí trh a zase zpět. Pokud vás na tomto trochu odrazují slova turisté a davy, velmi vás zklameme – těch je v Benátkách velký počet, a to jak v létě, tak v zimě. Nicméně zůstává pravdou, že v zimě ty počty nejsou až tak odrazující.

Ale zajímá vás, kudy jsme se tedy daly my, a co jsme vše navštívily? Jdeme na to.

První nutnou zastávkou je zajisté náměstí svatého Marka. Jedná se totiž o jedno z největších náměstí na celém světě, a zajisté stojí za vaši pozornost. Náměstí, ale i celé toto město, je naprosto skvostně architektonicky řešeno – jedná se o shluk několika stavebních slohů, ale dohromady tvoří nádherné ucelené dílo, které nadchne odborníka, ale i naprostého laika. Na náměstí samotném se poté nacházejí další zajímavé pamětihodnosti, jako je například zvonice a bazilika svatého Marka, hodinová věž, Dóžecí palác či sloupy s benátskými lvi – traduje se, že mezi sloupy nikdy pravý Ital neprojde – v historii zde totiž stávalo popraviště a dodnes se věří, že průchod mezi sloupy znamená smůlu – takže pozor na to.

Pokud jste milovníky módy a nákupů obecně, budete toto město zbožňovat. Naší první zastávkou nebyl žádný jiný obchod, než-li naše milovaná Victoria‘s Secret – wau! Jakmile jsme vešly dovnitř, bylo nám jasné, že s prázdnou neodejdeme. A i když se jedná o malou prodejnu, je velmi přehledně a útulně řešena. Ceny zde jsou sice trochu vyšší, ale za kvalitu si člověk musí holt trochu připlatit.

Dalšími obchody, které v tomto městě jsou k sehnání, a které jsme i my navštívily, byl například Disney store – pokud milujete Disneyovky, bacha na to – bez problémů tu dokážete utratit několik desítek Euro, ani nemrknete.

Další můžeme zmínit například Mac, Sephora, Kiko, LV, a mnohé další. Co jsme si nemohly nechat ujít, byly i místní krámky, které prodávaly typické suvenýry či pochutiny. Naším krásným suvenýrem se tak například staly klasické Benátské karnevalové masky, které seženete prakticky na každém rohu. Jen si vždy dejte pozor na ceny. Ceny jednotlivých produktů se mohou lišit i o několik desítek Euro, a to se můžete jít podívat i do krámků, které jsou hned vedle sebe. Itálie celkově je hodně o smlouvání a o hlídání cen. Je jasné, že v těchto velkých destinacích jsou ceny velmi upravené pro turisty, ale i tak se dají usmlouvat, a to například až o polovic. A pokud vám je smlouvání trapné, vůbec nemusí. Italové se v tomto naprosto vyžívají a smlouvání je pro ně skoro až přirozeností. Samozřejmě toto smlouvání platí pouze pro suvenýry, v restauracích vám smlouvání bude maximálně na dvě věci ;)

Co je na Benátkách velmi typické jsou jejich mosty. Těch zde naleznete několik desítek a nacházejí se prakticky všude – je to totiž většinou jediná možnost, jak se dostat z jedné strany kalánu na druhou. Mezi nejznámější mosty zajisté patří most vzdechů, či Ponte di Rialto.

A přes tyto procházky po náměstí, po nákupech a po mostech, samozřejmě skrze davy turistů, dojdete až na místní trh, který nabízí mnohé krásy. Na své si zde přijdou milovníci čerstvého, a exotického ovoce, tak i milovníci ryb či koření. Trh je to opravdu veliký a upřímně můžeme říci, že se zde luxusně kupují drobné dárky pro nejbližší – jako jsou například sušené trsy papriček, směs koření na různé využití a tak podobně.

A tady jste prakticky na konci hlavní turistické třídy. Pokud vám zbude čas a nálada, velmi doporučujeme vydat si i do postranních uliček – zde nebude tolik turistů, a s velkou pravděpodobností natrefíte na velmi fotogenické prostředí, kde se vám nebudou motat lidé. Jako další bonus může být zajisté to, že v těchto uličkách se nachází několik krásných krámků, kde ceny budou velmi nízké a vy zde budete moci v klidu nakoupit. Ale všechno pro má i své proti – je totiž skoro až jisté, že v těchto uličkách se vždy ztratíte! Ale nepanikařte, pokud zachováte klid a chladnou hlavu, vždy najdete nějakou tu uličku, která vede na rušnější ulici města – a při nejhorším? GPS to jistí ;)

My jsme měly v Benátkách poměrně hodně času, tak jsme se vydaly trochu otestovat i místní restaurace – a to celkem tři. V první restauraci, která se nacházela přímo u rybího trhu, jsme okusily klasiku – Italskou pizzu. Pizza byla výborná, ale personál už méně. Velmi nám přišlo, že jakmile jste tam neplánovali utratit alespoň sto Euro, nebyli jste pro ně dobří návštěvníci. Pan číšník byl velmi nepříjemný a choval se poměrně povýšeně až arogantně.

Druhou restauraci jsme objevily po cestě zpět na náměstí svatého Marka. Restaurace se nacházela kousek od tohoto náměstí a zvenku vypadala velmi krásně, ale… Jakmile jsme vešli dovnitř, opak byl pravdou. Jednalo se totiž o Indickou restauraci, a její stav byl až trochu katastrofální. Vybavení velmi staré a nevkusné a výběr mizerný. Po dlouhém výběru jsme se rozhodly jen pro pití – Coca Colu a Fantu. Bez jediné otázky, jak ji chceme, nám donesli nápoje již nalité ve sklenicích a již na pohled nevypadaly zrovna „pravě“. Ale abychom neurazily, chvilku jsme poseděly a upily. Když přišlo placení, měly jsme trochu šok – za tuto jednu sklenku pití si restaurace účtovala 6€ - to nám přišlo přepísklé.

Poslední, a jedinou dobrou restauraci jsme našly až na nábřeží u přístaviště. Tam jsme se do sytosti najedly velkého, opravdu Maxi velkého toustu za 6€ a napily se výborného pití, které nám donesli v originální lahvi za 5€ - upozorňuji, že lahev měla objem jeden litr!

…a tak jsme se pěkně přejedly, počkaly na zpáteční loď, a s velkým nadšením z autobusové jízdy (haha) jsme se vydaly směrem domů. Ač se někomu může zdát takovýto výlet velmi krátký, nám vyhovuje. Člověk si nemusí brát prakticky žádné volno v práci, a za málo peněz pozná novou zemi, či město. Sice ne úplně detailně, ale alespoň nějaký zážitek se přece počítá. Cestování patří mezi naše velké záliby a nebráníme se žádné formě poznávání nových míst… i kdyby to mělo být podle některých názorů jen na pár hodin. I za těch pár hodin totiž člověk stihne poznat to nej z dané destinace a může si tak udělat další puntík na své cestovatelské mapě.

My velmi doufáme, že se vám článek líbil a věříme, že pokud ano, již teď zajisté klikáte na tlačítko odběru a začínáte nás pravidelně sledovat i na našem instagramu, kde se s vámi dělíme o naše každodenní zážitky či postřehy, drby, zajímavosti, nebo právě průstřihy z cestování :)

Mějte se krásně a určitě nám do komentářů dejte vědět, zda jsou Benátky vaší oblíbenou destinací :)


S láskou vaše Blond Girls – Míla a Týna













*Článek napsala Míla

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Benátky sú krásne! Bola som v nich už dva krát a rada by som si to zopakovala :)
    THE NOELA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se tam ještě chystáme podívat :) je to krásné město <3 :)

      Vymazat
  2. Nejsem blondýnka a přesto jsem si myslela, že tě autobus nějak dopraví přímo do Benátek :D Jinak jsem v Benátkách nikdy nebyla, ale rozhodně bych chtěla :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuším, že to si myslí většina lidí :D :) určitě tam někdy musíš, stojí to za to <3 :)

      Vymazat

Děkujeme za tvůj komentář :)