Vídeň za jeden den ⛪️

By května 06, 2019 , ,




Jednou naší velkou vášní je cestování a vše s ním spojeno – jak to dobré, tak ale i to zlé. A pokud touto vášní ještě netrpíte, ale myslíte si, že byste v budoucnu mohli, doporučuji začít s tímto novým „objevováním“ v nějakém klasičtějším městě pouze na jeden den. Takový to výlet vás neunaví, ani finančně nezruinuje. Ba naopak, jednodenní výlety jsou dle mého názoru nejlepšími nakopáváky na doplnění energie a vitality.

Do začátku rozhodně doporučuji jezdit přes nějaké cestovky. Cesta na vlastní pěst je sice ve většině případů výhodnější, ale pro začátečníky, kteří se bojí neznámého, a případných komplikací, to rozhodně nedoporučuji.

Za „klasičtější“ město já například považuji hlavní města států, které s námi sousedí – pro první příklad jsem vybrala a budu psát o návštěvě zlaté Vídně.
Cestovní kancelář, kterou jsem jela já, nás nabírala cca ve čtyři hodiny ráno v Praze u hlavního nádraží a poté byl transfer směr Vídeň. Příjezd do Vídně byl kolem deváté hodiny ranní, ale s tím, že jsme v centru narazili na kolony.

První zastávka: zámek Schönbrunn


Pokud jste poprvé ve Vídni a nevíte, co by, zámek Schönbrunn je nutností. Jedná se o kolosální zámek s neuvěřitelně velkými zahradami. Na projití celého areálu budete potřebovat minimálně dvě hodiny. A pro opravdu zapálené objevovatele mám ještě jednu dobrou zprávu – přímo v tomto zámeckém areálu se nachází nejstarší zoologická zahrada v Evropě. Dle uznávaných celosvětových organizací je dokonce považována za jednu z nejhezčích Zoo na celém světě.

Bohužel vám nemohu konkrétně říci, jak to v této Zoo vypadá – nezbyl nám totiž čas a tak jsme návštěvu zahrady museli obětovat. Nicméně samotný zámecký areál vám rozhodně vynahradí i tuto ztrátu.

Co velmi doporučuji je procházka na zámecký Gloriet, kde je luxusní výhled na celý zámecký areál, ale i na (skoro) celou Vídeň.

Jedeme metrem:

Výhodou takového cestování je i možnost poznat dopravní prostředky v jiné zemi a naučit se tak něco nového. Musím se přiznat, že zprvu jsem měla z vídeňského metra trochu obavy, ale jakmile jsem do něj vlezla, byla jsem naprosto v klidu. Prvním plusem je fakt, že všechny automaty na jízdenky fungují v několika jazycích, takže si můžete zvolit například i rodnou češtinu. Co se týká ceny, tak ta je poměrně vysoká – jedna jízda vás vyjde cca na 2,5€, celodenní poté na 8€. Organizace metra je skvostná – ve většině případů máte rozdělení směru jízdy hned u vstupu a nemusíte pak řešit, zda nastoupit doleva či doprava. Krásným zpestřením je trasa metra. Velká část tratě totiž vede nadzemí, takže si připadáte spíše jako ve vlaku, než v metru – ideální pro někoho, kdo trpí fobií z podzemních tunelů.  

Zastávka Karlsplatz:


Pokud chcete vidět to nej (nejznámější, nejluxusnější, asi i nejzajímavější…), vystupte na zastávce Karlsplatz, která vás vyvede přímo na hlavní třídě Kärntner Straße. Hned jako první budete mít na obdiv budovu Opery. Jedná se o monumentální stavbu pocházející již z roku 1869 – samozřejmě byla v průběhu let několikrát přestavována, ale na kráse ji to neubralo.

Povinná zastávka: Sachr!

Co jiného si dát ve Vídni než pravý vídeňský sachr? To je nutnost! My si trochu zahrály na fajnovky a šli jsme ochutnat tento legendární dost do hotelu Sacher – do místa, kde přímo tento dort vznikl a kde jako na jediném místě smí používat pravou sachr recepturu. Dorty z jiných restaurací se poté liší úplně minimálně a to hlavně vrstvami marmelády… takže v reálu stejně nikdo tento rozdíl moc nepozná. Nicméně – pokud budete chtít navštívit přímo tento hotel s restaurací, připravte si penízky – za malinkatou kostičku sachr dortu zaplatíte cca 6€ - musím ale konstatovat, že i takto malé množství mi bohatě stačilo. Dort má totiž tak intenzivní chuť a sladkost, že si jej dokážete vychutnat i při takto malém množství.

Pokud jste milovníci obchodů, přijdete si na svoje – celá tato třída nabízí nespočet nejrůznějších obchodů, řetězců a všelijakých značek. Jediné co, připravte se na vysoké ceny.

Nutnost číslo nevím kolik: Katedrála svatého Štěpána


Tento chrám se řadí mezi nejvýznamnější památky celého Rakouska a právoplatně je i symbolem samotné Vídně. Jedná se o velmi vzácnou ukázku gotiky, která by neměla ujít vaší pozornosti. Je až neuvěřitelné, že počátky výstavby chrámu se datují již k roku 1137! Jakmile se před něj postavíte, ihned vás napadne: Pro Boha, jak něco takového mohli postavit. Jednoduše řečeno, je to krása.

A ač se to na první pohled nezdá, tento výpis vám už sám o sobě zabere pěknou řádku času, takže bych řekla, že se jedná o zlatý standart jednodenního výletu do Vídně. Samozřejmostí ale zůstává, že samotná Vídeň, respektive i pouze samotné centrum Vídně stýká několik desítek výjimečných památek, které rozhodně stojí za to někdy navštívit. Jelikož jsem je ale sama neprošla, nemohu se s vámi o ně podělit. Nicméně, na internetu seženete rozhodně mraky lákadel, kam ve Vídni jít či nejít.  

Teď už bych se s vámi chtěla pouze rozloučit a doufám, že jsem vás alespoň trochu inspirovala k cestování a objevování něčeho nového, i kdyby to měla být do začátku například “pouze“ zde zmiňovaná Vídeň :) Mějte se krásně a všem přeji úžasný zbytek dne… 

Na ukázku pár fotek z výletu ;) 



*Článek sepsala a nafotila Míla













You Might Also Like

6 komentářů

  1. Super článok, vo Viedni som ešte nebola ale určite sa tam chystám :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  2. Ale ste toho stihli! Krásne fotografie a tipy na to, čo sa určite oplatí vidieť! Ja som tam ešte nebola, ale určite by som sa tam raz chcela pozrieť :) ✿

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky, ve Vídni jsem byla jednou a moc se mi tam líbilo :))

    OdpovědětVymazat
  4. Nice place. Fascinating photos. Love it!!

    OdpovědětVymazat
  5. Hey dear!
    I loved your post and already followed your blog! I want invite you to visit and follow my blog back <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář :)